سه شنبه, ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۶م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
هیچگاه اخلاق خوب را دست کم نگیرید!
بسم الله الرحمن الرحيم

هیچگاه اخلاق خوب را دست کم نگیرید!

(ترجمه)

ما به عنوان دعوت‎گران به شکل مستمر با دیگران نشست و برخاست داریم و رهنمایی‎های اسلام همواره ما را در سلوک و برخورد ما با دیگران رهنمایی می‎نمایند. وقتی روابط ما با دیگران سرد می‎شود، این هدایات به بهترین شکل ما را رهنمایی می‎نمایند. این هدایات اکثر اوقات بالای خود ما تأکید دارد تا دیگران، و به ما درس‎هایی می‎دهد تا بتوانیم به واسطه آن سلوک و روابط خود را طوری عیار سازیم که برای دیگران و مهم‎تر از همه برای الله سبحانه وتعالی رضایت بخش بسازیم. در ذیل، به بعضی از رهنمایی‎های اسلام عزیز در خصوص روابط با دیگران می‎پردازیم:

۱. رهنماییهای اسلام در مورد شکسته نفسی در برخورد با دیگران:

﴿وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِلْمُؤْمِنِينَ

[حجر:‌ ۸۸]

ترجمه: و برای مؤمنان بال(مهربانی) خود را بگستران(كه پشتيبان حق و حقيقت اند) .

﴿فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنْ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ

[آل عمران: ۱۵۹]

ترجمه: از پرتو رحمت الهی است كه تو با آنان(كه سر از خطّ فرمان كشيده بودند) نرمش نمودی، و اگر درشت خوی و سنگدل بودی، از پيرامون تو پراگنده میشدند. پس از آنان درگذر و برای شان طلب آمرزش نما و در كارها با آنان مشورت و رأیزنی كن و هنگامیكه(پس از شور و تبادل آراء) تصميم به انجام كاری گرفتی(قاطعانه دست به كار شو و) بر الله(سبحانه وتعالی) توكّل كن؛ چرا كه الله(سبحانه وتعالی) توكّل كنندهگان را دوست میدارد .

۲. حفظ حسن نظر در باره یک دیگر:

ترجمه: از حضرت عمر رضی الله تعالی عنه روایت است که رسول اکرم صلی الله علیه وسلم فرمود:‌ دنبال جنبه بد حرفی که برادرتان برای تان گفت نروید در حالیکه میتوانید از آن برداشت خوبی داشته باشید.

۳. بخشیدن خطاهای یکدیگر:

رسول اکرم صلی الله علیه و سلم فرموده اند:

«أَقِيلُوا ذَوِي الْهَيْئَاتِ عَثَرَاتِهِمْ»

(رواه ابو داوود، از ابوهریره رضی الله تعالی عنه)

ترجمه: از خطاهای انسانهای محترم بگذرید.

۴. رحیم و ملایم بودن با دیگران:

«ارحَموا مَن في الأرضِ يَرحَمْكُم مَن في السَّماءِ»

(رواه الترمزی)

ترجمه: بالای اهل زمین رحم کنید تا آن که در آسمان هست بر شما رحم نماید.

۵. عقدهها را از بین بردن:

ترجمه: بن حزم و عبدالرزاق از حضرت عمر رضی الله تعالی عنه روایت میکنند که گفت:کسی در زمان انجام عمل بخاطر به کیفر رساندن شخص شهادت نداده باشد، شهادتاش از روی کینه میباشد.

رهنمایی‎هایی بالا می‎توانند، برای مؤمنین درس‎های خوبی در سلوک و رفتارشان با دیگران باشند. این درس‎ها ما را به جایی می‎رسانند که روابط خوب ما با دیگران وسیله‎ی قرب الهی برای ما شود.

با در نظرداشت درس‎های فوق، باید در جاهایی که این رهنمایی‎ها به ما روابط مؤفقی بار نمی‎آوردند، از رهنمایی‎های دیگر اسلام نیز خود را مستفید سازیم. ما به عنوان دعوتگرانی که در سرزمینهای مختلف زندهگی مینماییم، باید بدانیم که فضای حاکم در دیگر جوامع چه تأثیری بر شخصیه ما دارد؟

وقتی مفاهیم اسلامی از سنین خورد به ما فراهم نشود، در بزرگی کنترول این انگیزهها سخت میشود. مفاهیمی؛ از قبیل: بخشودن، شکسته نفسی، احترام متقابل و حسن نظر نسبت به یکدیگر، از جمله اساسات روابط خوب به شمار میروند. پس در اوقاتی که برای مدت زمان زیادی همهی جوانب این مفاهیم را در شخصیه خود تطبیق نمودهایم و باز هم بالای رابطه ما با فردی تأثیر خوبی نداشته است، چه باید کرد؟‌ در این اوقات طرفین چه باید کنند تا الله سبحانه وتعالی از آنها راضی بوده و از کوششهای شان به آنها اجر دهد؟‌ در ذیل به نکاتی میپردازیم که در این مشکل ما را راهنمایی خواهد کرد:

الله سبحانه وتعالی در همهی مشکلات ما را امر مینماید تا از طریق صبر و نماز از او کمک بجوییم. بیانات دقیقی از رسول اکرم صلی الله علیه وسلم وجود دارد که وقتی ایشان به مشکلی برمیخورد به نماز رو میآورد. نماز سلاح و بهترین تسلی برای مؤمن است که از طریق آن میتواند، خالق با عظمتاش را ملاقات نموده و سکون قلبی دریافت نماید. ما باید در دعوت، در این شرایط از الله سبحانه وتعالی بخواهیم که به ما توفیق دهد تا در اینگونه شرایط موقفی بگیریم که به خیر ما و به خیر دعوت باشد. در این حالت اگر الله سبحانه وتعالی خواست، شما شاهد تغییر حالت در آن رابطه و در راهی که پیش گرفتهاید خواهید بود.

حالت فعلی از حالاتی است که بیشتر از همهی وقت ما ضرورت داریم تا شخصیت و عادات خود را مطابق اوامر اسلام عزیز عیار سازیم. در جوامع غربی و دیگر جوامع، ما همواره با مفکوره خودستایی و دفاع از خود در هر شرایط بدون در نظر داشت حقانیت، برمیخوریم. این دقیقاً همان است که ما اخلاق خوب خود را از دست دادهایم و با عصبانیت برخورد کردهایم. باید مواظب باشیم تا در این کتگوری افراد و مفکوره قرار نگیریم. ما باید همواره با خود و به وعده ما به الله سبحانه وتعالی ثابت قدم و راستین باقی بمانیم تا بتوانیم روابطی ایجاد نماییم که در آن رضایت الله سبحانه وتعالی موجود باشد.

وقتی رضایت الله سبحانه وتعالی هدف ما شد، ما هیچ وقت از عکس العمل دیگران مأیوس نمیشویم؛ حتی توقعی را که از روابط خوب تان با دیگران، از آنها داشتید، دریافت نکردید، مأیوس نباشید؛ چون الله سبحانه وتعالی همهی اعمال شما را میبیند و اینکه شما رضایت الله سبحانه وتعالی را در اولویت قرار دادید، الله سبحانه وتعالی شاهد آن هست و این احساس، احساسی است که هیچ احدی قادر به رباییدن آن از شما نیست.

از الله سبحانه وتعالی از همهای کمی و کاستی و گناههایی که از سوی شما در روابط تان با دیگران و جاهای دیگر سرزده است، مغفرت بخواهید. ما منحیث مسلمانان میتوانیم، هر مشکلی را به نعمت تبدیل نماییم. هر مشکلی میتواند برای ما قرب الهی در پی داشته باشد و توجه ما را به الله سبحانه وتعالی موقوف سازد و باعث شود که رابطه ما با الله سبحانه وتعالی مستحکمتر گردد. در آخر، این حدیث را باید همیشه به یاد داشته باشیم:

«مَا يُصِيبُ الْمُسْلِمَ مِنْ نَصَبٍ وَلاَ وَصَبٍ وَلاَ هَمٍّ وَلاَ حُزْنٍ وَلاَ أَذًى وَلاَ غَمٍّ حَتَّى الشَّوْكَةِ يُشَاكُهَا، إِلاَّ كَفَّرَ اللَّهُ بِهَا مِنْ خَطَايَاهُ»

(متفق علیه، بخاری؛ ۵۶۴۱)

ترجمه: هیچ مشکل، ضرر، مریضی، غم و اندوه، سختی و حتی خاری به پای مسلمان نمیخلد؛ مگر این که الله سبحانه وتعالی به واسطه آن گناهانش را میبخشد.

نویسنده: یاسمین ملک

برای دفتر مطبوعاتی مرکزی حزب التحریر

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه