سه شنبه, ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۶م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
روسیه میان سیاست مهار و استقلال و خطرات این درگیری بر جهان  (قسمت پنجم)
بسم الله الرحمن الرحيم

روسیه میان سیاست مهار و استقلال و خطرات این درگیری بر جهان (قسمت پنجم)

(ترجمه)

در قسمت گذشته بیان داشتیم که درگیری موجود میان پیمان‌ها و ائتلاف‌های بین‌المللی بسیار شبیه، فضای نزدیک به جنگ جهانی اول بوده و هر روز وارد مرحله جدید شده و احتمال می‌رود که یکبارگی انفجار کرده و خطرات فراوان و تهدیدکننده‌ای برای بشریت ببار آورد. بنابراین، این خطراتی‌‌که ممکن است از این درگیری ویرانگر پدید آید، چه می‌باشد؟

در واقعیت، از این درگیری بین‌المللی خطرات فراوانی با تمام اشکال سیاسی، اقتصادی و نظامی‌اش ببار خواهد آمد، که برخی از آن‌ها قرار ذیل اند:

1- تمایل کشورهای اروپائی برای خروج از این پیمان و ائتلاف؛ به دلیل مصارف و هزینه‌های بسیار گزاف، خسارت‌های فراوان، بازار آزاد و فزونی قیمت انرژی. غرب با گذشت هر روز از این درگیری، میلیون‌ها دالر را مصرف می‌کند؛ چنان‌که قبلا ًبیان داشتیم؛ برخی نارضایتی‌های برای فرانسه و آلمان پدیدار گشته که برای بیرون رفت از این درگیری بسوی ایجاد راه‌حل سیاسی فراخوانی کرده اند. ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه به هنگام دیدارش از چین؛ پیش‌قدمی چین را برای ایجاد راه‌حل تأیید کرده و از نهایت بازگشائی جبهه‌ای در برابر چین در تایوان برحذر داشته و آلمان نیز با وی هم‌نظر می‌باشد.

فرانسه و آلمان، هردو به عنوان بزرگ‌ترین و فعال‌ترین دولت‌های اروپائی در اتحادیۀ اروپا می‌باشند. به همین سبب، امریکا فوراً برای رد کردن این پیش‌قدمی وارد کار شد و فرانسه را در ایجاد راه‌حل برای اشغال اوکراین توصیف کرد. طولانی شدن مدت جنگ بالای احزاب سیاسی در اروپا تأثیر گذاشته، به گونه‌ای که احزاب راست‌گرای افراطی در پروسۀ انتخابات در بیش از یک کشور برنده شده و بالای دو حزب بزرگ در امریکا نیز تأثیر گذاشته است؛ چنان‌که موضوع بالارفتن سقف دیون سال جاری؛ امروزه در مؤسسات سیاسی جدال‌برانگیز شده است. تهدید اقتصاد یا نمودار شدن بحران‌های جدید اقتصادی در این کشورها نیز خطر دیگری محسوب می‌شود؛ به ویژه این‌که امریکا از بحران سال 2008م تاکنون متضرر بوده، جان سالم بدر نبرده و هزینه‌های جنگ و خسارات ناشی از آن، ممکن است که بحران جدید جهانی بزرگ‌تر و مؤثرتر از بحران سال 2008م به میان آورد.

2- در صورتی‌که بحران شدیدتر و اوضاع وخیم‌تر شود؛ خطرات زیادی متوجه روسیه خواهد شد که متلاشی شدن وی را تهدید کرده و اگر چین حمایت خود را از بالای روسیه قطع کند یا غرب بالای روسیه مثل اکنون، عقوبات و قوانین سختی را تحمیل کند، تأثیر آن شدیدتر و بزرگ‌تر خواهد بود. عقوبات و قوانین تحمیل شده بالای روسیه بی‌سابقه بوده و با گذشت زمان، هر لحظه افزایش می‌یابد. اقتصاد روسیه در معرض خسارات ترسناکی قرار داشته که در تمام سلول‌های زندگی آن نفوذ کرده است.

افزون بر این‌که روسیه در محاصره قرار دارد؛ هزینه‌های روزمرۀ جنگ در هر روز به میلیون‌ها دالر می‌رسد. روسیه از نظر اقتصاد تازه‌نفس نبوده و بدون حمایت و همکاری چین نمی‌تواند به درازمدت جنگ را ادامه دهد. احتمال می‌رود که همین موضوع دلیل ثبات و پایداری روسیه تاکنون در برابر این محاصره شدید بین‌المللی باشد. مسئلۀ مهم اینجاست که نزدیک‌شدن روسیه به لبۀ پرتگاه، وی را وادار می‌کند تا برای نجات خود، روی اسالیب جدید فکر نموده و ممکن است به وسیله‌ای متوسل شود که هم خود و هم دشمنش متضرر گردد. این همان چیزی است که سیاست‌مداران روسیه مثل؛ رئیس‌جمهور، وزیرخارجه و معاون رئیس امنیت ملی روسیه بارها از آن‌ها هشدار داده اند.

3- اما نسبت به چین، وی توسط بسیاری از مسئولین خود هشدار داده که در صورت ازدیاد مداخلات امریکا در مسئلۀ تایوان به زور و قدرت متوسل خواهد شد؛ سخنگوی حاکم، سون یلی در کنفرانس 20 حزب کمونستی چین اظهار داشت که: «کشورش برای حل مشکل تایوان، در صورت تصمیم به تجزیه و یا دخالت بیگانه‎؛ متوسل به زور یا استفاده از نیرو و امکاناتش خواهد گردید.» وی قبل از برگزاری این کنفرانس، در کنفرانس مطبوعاتی  اظهار داشت: «ما به عدم متوسل شدن به زور و قدرت تعهد نمی‌کنیم.» و به تعقیب آن گفت: «ما این امکان را برای خود محفوظ می‌داریم که از تمام إقدامات لازم علیه مداخلۀ نیروهای خارجی و تعداد بسیار کم نیروهای تجزیه‌طلب که خواهان استقلال تایوان بوده و فعالیت‌های تجزیه‌طلبانه را انجام می‌دهند استفاده کنیم.»

به تاریخ 7 إپریل 2023م وزیرخارجۀ چین برای امریکا پیامی را ارسال و در آن بیان داشت که احتمال می‌رود در آینده، پکین در اوکراین برای روسیه حمایت نظامی بفرستد. وی تأکید داشت که این به مثابۀ واکنشی علیه فروشات تسلیحات برای جزیره تایوان می‌باشد.

در جریان این کنفرانس مطبوعاتی، تشین جانگ، وزیر خارجۀ چین سوالی را مطرح کرد: «چرا امریکا از چین می‌خواهد تا جلو إرسال تسلیحات به روسیه را بگیرد؛ درحالی‌که خودش به فروختن تسلیحات به تایوان ادامه می‌دهد؟!»

این درگیری، چین را تهدید می‌کند تا وی را بطور همه‌جانبه به درگیری نظامی در تایوان بکشاند؛ همانگونه که با روسیه در اوکراین کرد.

4- امروزه تأثیر اقتصادی بر جهان به شکل عام و بر کشورهای فقیر به شکل خاص سایه افگنده. به همین دلیل امریکا به این درگیری اهمیت داده و میلیاردها دالر را مصرف کرده و در نهایت، تلاش می‌ورزد تا مساعدات و کمک‌های خارجی را مخصوصاً از روی کشورهای فقیر کاهش دهد و از جهت دیگر، جنگ ویرانگر در اوکراین بازارهای جهانی را به شکست تهدید کرده و حتی باعث کساد و ورشکستگی برخی از کشورها خواهد شد. سبب آن، افزایش تورم بازار و گرانی نرخ‌ها مخصوصاً مواد غذائی از جمله حبوبات بوده که دلیل آن، مسدود شدن شاهراه‌های اوکراین و انحسار و عدم زراعت در مناطق وسیع آن می‌باشد.

فضای امروزی جهان، مانند فضای جنگ جهانی اول و دوم، کاملاً فضای جنگ و دشمنی بین دولت‌های بزرگ می‌باشد. امریکا از این سیاست تبهکارانۀ خود دست‌بردار نخواهد شد؛ زیرا وی می‌خواهد تک‌تازی بین‌المللی خود را حفظ کند و این امکان ندارد جز متوسل شدن به نابودی دشمن و تهدیدشان توسط درگیری‌های مجاور و نزدیک بهم و یا توسط وارد کردن فشارها بر آن‌ها یا توسط اسالیب دیگری که ممکن است امریکا برای حفظ قدرت و تک‌تازی خود با استفاده از آن‌ها به زور و قدرت متوسل شود؛ زیرا سکوت امریکا به معنای پیشرفت روسیه و چین بوده که ممکن است اروپا به دلیل سیاست‌های آزاردهندۀ امریکا با آن دو یکجا شود و برای پایان بخشیدن به این درگیری دیپلوماسی؛ جرقه‌ امیدی یافت نمی‌شود؛ زیرا هم و غم امریکا متوجه درهم شکستن دشمن برای حفظ تک‌تازی‌اش بر جهان بوده که در غیر این‌صورت؛ دولت‌ها و کشورهای دیگر از وی جلو زده و نهایتاً امریکا از این مقام و رتبه نزول خواهد کرد که در آینده منجر به مداخلات پیمان ثانی در مسائل حساسی مثل قدرت دالر و إعاده فعال‌سازی سازمان ملل به شکل درستش و هم‌چنین عدم مشارکت عادلانه در رهبری جهان می‌شود. این یک ضربۀ تقریباً مرگ‌باری برای امریکا محسوب می‌شود؛ به دلیل این‌که رمز بقا و ثبات وی همان بقای قدرت و تک‌تازی وی می‌باشد.

در پایان می‌گوییم: این درگیری ویرانگر که هر روز بیش‌تر شده و سرعتش بالا می‌رود. ماهیت این کشورها و ماهیت درگیری جهانی را فاش ساخته و کاری را که دو جنگ جهانی کرد، در اذهان متصور ساخته و هم‌چنین نتائج ناشی از آن‌ها از قبیل جنگ‌های دیگر در کوریا، ویتنام و امثال آن‌ها را نیز متصور می‌سازد و ماهیت مبدأ فعلی و حاکم را فاش ساخته و میزان بیماری و ناتوانایی آن را  در برابر حل مشکلات جهانی و در برابر نشر صلح جهانی  و نشر عدالت اقتصادی در جهان برملا می‌سازد. إقدامات و سیاست‌های این کشورها و دولت‌ها پرده از اهلیت آن‌ها برای رهبریت بشر برداشته و مبدأ سرمایه‌داری را إفشا و عقل مردم را در تمام روی زمین در زده و برای شان الهام می‌کند که جهان به یک نظام جدیدی که زمین را دگرگون کرده و در آن تغییرات بیاورد نیازمند است، نه به نظام جدیدی که اساس آن پیمان‌ها و إئتلاف‌های جدید از جنس این دولت‌های قائم و مبادی شکست‌خورده آن باشد.

این درگیری در  قدم نخست برای امت، أمانت بزرگی را که بر دوشش است، در این قول الله سبحانه وتعالی یادآور می‌شود:

﴿وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِّتَكُونُواْ شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيداً[بقره: 143]

ترجمه: و بدين‌سان ما شما را امّتى وسط قرار داديم تا بر مردم گواه باشيد و پيامبر (نيز) بر شما گواه باشد.

شهادت امت بر بشریت با نجات بشریت از این حالت تأسف‌بار تحقق یافته و تنها دین الله سبحانه وتعالی می‌تواند بشریت را از این مصیبت‌ها و فاجعه‌ها نجات دهد؛ همان دینی که رقابت را تنها بر انجام کار خیر اساس قرار داده و هر نوع رقابت غیر از آن را ناجائز شمرده و مردم را دوست‌دار یکدیگر قرار داده و نفرت و بغض را از میان شان از بین می‌برد.

در حقیقت ما در هنگامه دوران جدیدی بعد از آن‌که پستی و خواری این مبادی فرومایه و شکست‌خورده نمایان گشته می‌باشیم، ما در هنگامه نظام جدید جهانی هستیم که امت اسلام در آن برای اخذ امانت و رسالت خود و برای کسب صفت استواری، هدایت و رهبری همه مردم ترقی و پیشرفت خواهد کرد.

﴿وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ (4) ‏ بِنَصْرِ اللَّهِ يَنصُرُ مَن يَشَاءُ وَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ ‏(5) وَعْدَ اللَّهِ لَا يُخْلِفُ اللَّهُ وَعْدَهُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ [روم: 4-6]

ترجمه: در آن روز  مؤمنان شادمان مي‌شوند( آري! خوشحال مي‌شوند) از ياري الله. الله هر كسي را كه بخواهد ياري مي‌دهد و او بس چيره (بر دشمنان خود) و بسيار مهربان (در حق دوستان خويش) است. اين وعدّه‌اي است كه الله داده و  الله هرگز در وعده‌اش خلاف نخواهد كرد؛ وليكن بيشتر مردم (كه كافران و مشركان و منافقانند، اين را) نمي‌دانند.

از الله سبحانه وتعالی می‌خواهیم که بزودی ریشۀ بدی‌ها با تمام اشکالش را از بین برده و دولت‌هایش را نیز محو و امت اسلام را به جایگاه درست و صحیح اش بلند برد! اللهم آمین و آخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمین!

نویسنده: حمد طبیب

برگرفته از شماره 453 جریده الرایه

مترجم: محمد مزمل

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه