سه شنبه, ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶هـ| ۲۰۲۴/۱۱/۲۶م
ساعت: مدینه منوره
Menu
القائمة الرئيسية
القائمة الرئيسية

  •   مطابق  
بسم الله الرحمن الرحيم

نماز خواندن در عقب امامی‌که از عطرهای مخلوط از شراب و الکول استفاده می‌کند!

(ترجمه)

 

پرسش

السلام‌علیکم‌ورحمت‌الله‌وبرکاته!

امیرصاحب محترم!

ما شباب حزب در زندان دچار مشکلی هستیم، ما می‌دانیم که عطرها و دواهای ساخته شده از شراب  نجس می‌باشد. امامی‌که در عقب آن در زندان نماز می‌خوانیم، از آن عطرها استفاده می‌کند و طبق گفته خودش از کتب فتوا استدلال دارد. آیا نظر به حرجی که عبارت از حالت عدم اجازه می‌باشد، درعقب او نماز بخوانیم یاخیر؟  امیرصاحب محترم! تا جایی‌که امکان دارد ما به پاسخ سریع نیازداریم، انشاءالله منتظر جواب شما خواهیم بود! جزاک الله خیر.

پاسخ

 وعليكم‌السلام‌ورحمة‌الله‌وبركاته!

بدون شک نماز شما در عقب امامی‌که از عطرهای محلول از شراب و الکول استفاده می‌کند، درست می‌شود؛ چون نماز در پشت مسلمانی‌‌که مرتکب حرام می‌گردد، جایز بوده، البته امام گنهگار می‌شود. دلیل قرارذیل است: بخاری ازابوهریررة رضی‌الله‌عنه روایت نموده که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند:

«يُصَلُّونَ لَكُمْ، فَإِنْ أَصَابُوا فَلَكُمْ، وَإِنْ أَخْطَئُوا فَلَكُمْ وَعَلَيْهِمْ»

ترجمه: به شما نماز می‌دهند، پس اگر کار درستی کردند به نفع شما است و اگر خطا کردند به نفع شما و ضرر خودشان تمام خواهد شد.

معنای"فلكم وعليهم" یعنی برای شما اجر نماز و برای آنان سزای خطای‌شان خواهد رسید.

مسلم از عبدالله بن صامت و او از ابوذر نقل نموده که رسول الله صلی الله علیه وسلم به او گفت:

«كَيْفَ أَنْتَ إِذَا كَانَتْ عَلَيْكَ أُمَرَاءُ يُؤَخِّرُونَ الصَّلَاةَ عَنْ وَقْتِهَا؟ - أَوْ - يُمِيتُونَ الصَّلَاةَ عَنْ وَقْتِهَا؟» قَالَ: قُلْتُ: فَمَا تَأْمُرُنِي؟ قَالَ «صَلِّ الصَّلَاةَ لِوَقْتِهَا، فَإِنْ أَدْرَكْتَهَا مَعَهُمْ، فَصَلِّ، فَإِنَّهَا لَكَ نَافِلَةٌ»

ترجمه: یعنی آن وقت چه حالی خواهی داشت که بالای تو امرایی خواهند بود که نماز را از وقتش موخر خواهند نمود .راوی می‌گوید: من گفتم: به من چه هدایت می‌دهید؟ فرمودند: نماز را به وقت‌اش بخوان، پس اگربا آنان نیز شریک نماز شدی، باز هم بخوان، این برای تو نفل خواهد بود.

مفهوم حدیث این است که اگر امرای جابر نماز را در وقت‌اش بخوانند، نماز درعقب آنان صحیح می‌شود.

باید دانست که احناف و شافعی‌ها گفته‌اند که نماز در عقب فاسق گرچه مکروه است؛ ولی درست می‌گردد و گناه بالای امامی می‌آید که به مردم نماز می‌دهند؛ در حالی‌که مردم از وی ناراض اند؛ طوری‌که ترمذی در سنن خود حدیثی‌ از ابو امامه نقل نموده است که رسول الله فرمودند:

«ثَلَاثَةٌ لَا تُجَاوِزُ صَلَاتُهُمْ آذَانَهُمْ: العَبْدُ الآبِقُ حَتَّى يَرْجِعَ، وَامْرَأَةٌ بَاتَتْ وَزَوْجُهَا عَلَيْهَا سَاخِطٌ، وَإِمَامُ قَوْمٍ وَهُمْ لَهُ كَارِهُونَ».

ترجمه: نمازسه کس از گوش‌شان بالا نمی‌رود: برده فراری تا وقتی‌که باز می‌گردد، زنی در حالی شب را سپری نمود که شوهرش به او خشمگین بود  و امام قومی‌که از او ناراض بودند.

اگر در عقب امامی‌که اعمال صالح و تقوی دارد، نماز بخوانی، نمازت افضل است؛ لیکن اگر حالتی پیش آمد و در عقب امامی نماز خواندی که از عطرهای استفاده می‌کرد که محلولی از الکول‌ها داشت، نماز تو صحیح است و گناه به دوش آن خواهد بود. بنابرین امام را نصیحت نمایید، عطرهایی‌که شامل الکول می‌باشد، مانند کالونیا و امثال آن حرام است. حد اقل پاسخ مذکور درباره  تحریم عطرهای مرکب از الکول را به دست‌رس او قرار بدهید، شاید به اذن‌الله هدایت شود.

درباره عطرهای مرکب ازالکول باید گفت که احکام شراب به آن منطبق می‌شود؛ چون قرار روایت مسلم از ابن عمر رضی الله عنه و از  رسول الله صلی الله علیه وسلم که فرمودند:

«كُلُّ مُسْكِرٍ خَمْرٌ، وَكُلُّ مُسْكِرٍ حَرَامٌ»

ترجمه: هرشئ نشه آور شراب و هر شراب حرام است.
مطابق روایت ابوداود ازجابربن عبدالله که رسول الله صلی الله علیه وسلم می‌گوید:

«مَا أَسْكَرَ كَثِيرُهُ، فَقَلِيلُهُ حَرَامٌ»

ترجمه: هر آن‌چه که مقدار زیاد آن نشه‌آوربود، مقدار اندک آن نیز حرام است.

پیامبر صلی الله علیه وسلم مایعی را که شراب نام دارد توضیح داد: هرشئ که مقدار اندک یا زیاد آن نشه آوربود، حرام محسوب می‌شود. این‌جا مسئله به مرحله تحقیق مناط تعلق می‌گیرد، برای شناخت این‌که آیا این عطر یا کالونیا و امثال آن چه‌زیاد و چه‌کم در صورت نوشیدن‌اش نشه‌آور است یا خیر؟ پس اگرنشه آور بود، شراب محسوب شده و احکام شراب به آن تطبیق گردیده و قرار حدیثی‌که حاکم در مستدرک خود بیان می‌کند، در ده حالت شراب حرام می‌گردد. ازعبدالله بن عبدالله بن عمر، او از پدرش نقل نموده که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند:

«لَعَنَ اللَّهُ الْخَمْرَ، وَلَعَنَ سَاقِيهَا، وَشَارِبَهَا، وَعَاصِرَهَا، وَمُعْتَصِرَهَا، وَحَامِلَهَا، وَالْمَحْمُولَةَ إِلَيْهِ، وَبَايِعِهَا وَمُبْتَاعَهَا، وَآكِلَ ثَمَنِهَا»

ترجمه: الله  شراب را لعنت نموده است، ،ساقی شراب را لعنت نموده،شراب نوش را ،تولید کننده، استفاده کننده، انتقال دهنده، به کسی‌که نقل داده می‌شود، بایع شراب، خریدار و کسی‌که ازپول آن استفاده می‌کند، یعنی همه را لعنت نموده است.

قرار سخن آگاهان پیرامومن تاثیر ماده الکول‌مخلوط در مایعات، این مایع حین نوشیدن نشه‌آور تمام می‌شود و ازین‌که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «كل مسكر خمر وكل خمر حرام» [رواه مسلم] یعنی نشه آور حرام است؛ بناءً حکم شراب نیز بالای عطرهای محلول به الکول تطبیق می‌گردد.

پایان

تکرار می‌کنم که این‌کار به اسلوب حسن و حکیمانه صورت گیرد؛ پس اگر راهیاب شد، چه بهتر و اگر به کار خود با استدلال‌های پراکنده اصرار ورزید، نصیحتی‌که به او کردید، به شما کافی است و شما اجر و پاداش خود را گرفته اید! انشاء الله!

برادرتان عطاء بن خلیل ابوالرشته

مترجم: محمدمسلم

ابراز نظر نمایید

back to top

سرزمین های اسلامی

سرزمین های اسلامی

کشورهای غربی

سائر لینک ها

بخش های از صفحه